Hagyományörző Falusi Pihenő

Leírás

Már ők az ember és a majom ősei is szerettek itt élni

Felsőtelekes É-Magyarországon a Putnoki dombság kistájhoz tartozik, a Rudabányai Aggteleki hegyvidék karsztos területei határolják, a Telekes patak NY-K-i irányú hosszú völgyében, az Aggteleki Nemzeti Park puffer zónájában terül el.

A településünket övező dombok legmagasabb pontja a 375 m magas Szőlő-hegy, a Köves /egy-két kapavágás után sok helyen kifordul a kő(mész/ , amely a település lakóinak szőlős kertje, a dombokon, köztes réteken ibolya, orchidea, gólyahír mezők, a Kánói, Telekes patak völgyében kockás liliom, törpe nőszirom pompázik.

Vízterei a még mindig tisztavizű patakok, források, mocsaras élőhelyek csodálatos szín-foltjai a településnek. A Telekes patak a Bódvába való beömlése előtt a mész-köves rétegekbe eltűnik, kiérdemelve ezzel az Ördöggátelnevezést.

A Templomka lábánál található a Mocsolya víztér, amely télen sem fagy be, a körülötte elterülő vizes rét jó kenderáztató hely volt és „lugozás” után itt mostak „sulykoltak” az asszonyok.

Kultikus értéke van a Templomka dombnak, templom állt itt a tatárjárás idején és a két település (Alsó- és Felsőtelekes) lakói idemenekültek és itt pusztultak.

Telekesi – természeti-, kultúrális értékek, falusi élet-mód, hagyományok, víz – levegő – kőzet – felszíni formák, növények, állatok – település, vizsgálata összefüggésében, a környezet egységében. Biomonitorozás /orchidea/ vagy más növény számlálása.
A jó levegő, a nyugalom, a nagy kert, a jó elhelyezés a családias légkör a tanulók testi, lelki egészségét védik.

A tábor helyszíne, beosztása

A Turul szobor mögötti 2 paraszt ház (Fő utca 45, www.felsotelekes.hu, térkép), 14 helyiséggel 2000 m2 kertben,, szénaboglyákkal, 27 fő elhelyezésére alkalmas. 1 db 5 ágyas (emeletes), 3 db 1 ágyas, 1 db 4 ágyas (emeletes), 1 db 3 ágyas, 1 db négy ágyas.
A hálószobákhoz foglalkoztató, két verenda, hosszú folyosó, három zuhanyozó, wc tartozik.

Játékok

Tollaslabda, röplabda, foci rendelkezésre állnak.

Fogadó kapacitás

Minimum 10 fő, maximum 27 fő. 20 fő felett 1 kísérő tanár részvételi díját átvállaljuk.

A tábor/erdei iskola április 15-től október 30-ig üzemel. Ha októberben hideg van, fatüzelésű kályhák rendelkezésre állnak. Igény szerint megszervezhető a tábor egyetemi (földrajz, biológia, technika stb szakos, környezet-, művészpedagógus) hallgatóknak, gyakorló tanároknak továbbképzés keretében.

Árak:

Étkezés iskolai csoportoknak (napi háromszor): 2500 Ft.
Programok egy napra: 500 Ft/fő.
Szállítás egy napra: 500 Ft/fő.
Egy nap teljes ellátással iskolai csoportoknak: 6000 Ft/fő/nap.
Természet ismereti kutató tábor/erdei iskola keretében, 5 nap, szállás, programok, napi 3 x-i étkezés, szállítás: 6500 Ft/fő/nap (25 euró/fő/nap)

Szolgáltatások:

 • Étkezési szolgáltatás, házi koszt (2500 Ft félpanzió).
 • Játékok : tollas labda, röplabda, foci, társas játékok, barangolás, számháború a Templomkán vagy az orchideás Bábadombon.
 • Természetvédelmi tevékenységek, növények számlálása/monitorozása.
 • Meseolvasás, gyöngy fűzés.

Szolgáltatások

Játékeszköz kölcsönzés
Park/kert

Megközelíthetőség

Miskolctól autóbusszal kazincbarcikai, rudabányai átszállással, vagy vonattal Szendrőig, onnan a táborhelyre szállítjuk a résztvevőket.

Látnivalók

Természeti, környezeti, kulturális programok összeállítása, pld-ul
 • Budapestről érkezve útközben meg lehet nézni a bélapátfalvai apátságot, a Kálváriát
 • Tardonán a Jókai házat, aki itt bujdosott a 48-as szabadságharc után és senki sem árulta be.
 • Felsőtelekesi helyismereti séta, naplemente a Hajagosról, a felhagyott vasércbánya, a környék hozzáférhető és erre alkalmas kőzeteit már a paleolit kor (a kezdetektől a Kr. e. 8000-ig terjedő időszak) embere eszközkészítésre használta.
 • Szendrői vár, templom, Kék festő ház, Edelényi tájház, Couburg kastély meglátogatása.
 • Tapolcai barlangfürdő,
 • Felsőtelekesi/rudabányai ősmajom ásatások, a bányamúzeum megtekintése.
 • Gombászás, erdőismereti séta.
 • Aggteleki barlanglátogatás, karszt jelenségek.
 • Sződligeti tájház, Derenk a holt falu, Horthy Miklós medvés kertje.
 • Teresztenye: Magyarország legkisebb ( 7 lélek lakik itt) települése, kopjafás temetők.

Egyéb látnivalók

A település szerkezete, keresztcsűrös parasztházak. A Templomka tető és csodás növényei (pld-ul a kockás liliom). Felsőtelekesi Galéria: Rab-Kováts Éva Donna Európa díjas festőművész és Vaszily Csaba helyi naiv festő, grafikus állandó kiállítása. Ismerkedés a paraszti élet és munka világának hagyományaival. Ismerkedés a mezőgazdasági munkákkal: széna, búza, kukorica, krumpli, zöldség és gyümölcs termesztés, állattartás.