Sztenderdek

 • Nemek szerint elkülönített hálóhelyiségek külön bejárattal.
 • Ágyanként legalább 4 m2 alapterület vagy személyenként 5 m3/fő légtér áll rendelkezésre. Az ágyak mérete legalább 80×190 cm és az ágyak közötti távolság legalább 75 cm. Emeletes ágy használata megengedett. Az ágyakon ágybetét van, ágynemű biztosítása nem kötelező.
 • A szobában csomagtárolási lehetőség van.
 • Nemenként elkülönített mosdási vagy zuhanyozási lehetőség meleg vízzel, és 10 főként, nemenként elkülönített WC. A közös mosdóhelyiségekben szappan és kézszárító.
 • A vendégek által használható telefon.
 • A vendégek részére közös fedett helyiség és/vagy a szabadban közös terület.
 • Főző-étkezőhelyiség főzőlappal, mosogatóval, asztallal, székekkel.
 • Nyitvatartási időszakban recepciószolgálat vagy ügyelet.
 • Nyitvatartási időszakon kívül a vendégek számára belépés biztosítása.
 • A hálóhelyiségek és közös helyiségek takarítása legalább kétnaponként.
 • Csomagmegőrzés.

IYHF alapelvek a szálláshelyek színvonalára és üzemeltetésére

A fenti alapkövetelményeken felül minden szövetségünkhöz tartozó (MISZSZ) tagintézmény, mint az  IYHF nemzeti tagszervezetének keretében működő szálláshely, el kell, hogy fogadja IYHFAlapdokumentumában lefektetett alapelveket. Az öt alapelv elfogadása és betartása/követése minden szálláshelyen kötelező, mely a Hostelling International jelképet kívánja használni. Bővebben a HI alapkövetelményeiről.

Fogadtatás-vendégszeretet (WELCOME)

A szálláshely legyen mindenki részére nyitott. Legyen lehetőség a nemzeti igazolványok ill. a nemzetközi vendégigazolványok vásárlására, ha még a vendég nem tagja a hálózatnak. A legszükségesebb szolgáltatások akkor is legyenek elérhetőek, ha a szálláshely napközben egy időre zárva van. A szállásfoglalások kezelésére és a vendégek informálására szükséges személyzet álljon rendelkezésre.

Kényelem/Kényelmi szolgáltatások (COMFORT)

Biztosítson a szálláshely megfelelő feltételeket a pihentető éjszakai alvásra (tiszta ágynemű bérlését, ha az nincs benne az alapárban). Álljon rendelkezésre elegendő vizes blokk. Lehetőség szerint biztosítson a szálláshely étkezési lehetőséget. Közeli  élelmiszer bolt és vendégek rendelkezésére álló főzőkonyha biztosítsa az önellátás lehetőségét.

Tisztaság (CLEANLINESS)

A szálláshely legyen a legmagasabb higiéniai elvárásoknak megfelelően folyamatosan tisztán tartva. A személyzet megjelenése legyen higiénikus, a szálláshely környezete és minden egyéb helység legyen rendezett, gondozott, tiszta, karbantartott valamint a célnak megfelelően dekorált

Biztonság (SECURITY)

A szálláshely szolgálja vendégei személyes biztonságát, valamint gondoskodjon azok ingóságainak, értékeinek biztonságos tárolási lehetőségéről.

Elkülönülés (PRIVACY)

Az elkülönülés a zuhanyzókban, mosdókban, WC-kben legyen biztosított. A legtöbb szálláshely nemenként elkülönített hálótermeket kínál, de igény esetén a csoportosan utazóknak vegyes hálótermeket is kínálnak.

A nemzeti szövetségek kötelessége, évenként legalább egy alkalommal meglátogatni a szálláshelyeket és észrevételeikkel elősegíteni azok üzemelésének fejlődési lehetőségét. Az IYHF ezen bejárások jegyzőkönyveit esetenként bekérheti. Egyúttal minden szálláshelyen meg kell oldani a vendégek észrevételeinek, esetleges panaszainak írásos vezetését is.